Cancer eller D-vitaminbrist? 

Vi är ett folk svältfödda på sol, vi är som katter som hittar den enda solstrimman på vardagsrumsgolvet för att lägga sig just där. För oss som inte har råd att sticka till Thailand börjar solsäsongen ungefär nu. Flera av oss har redan upplevt årets första ”barbapappa” – vit hud som blivit rosasvedd av solen. Åter andra har den vita färgen kvar, på grund av brist på ledig tid eller skräck för hudcancer.

 

Hudcancerfallen har ökat i Sverige. Malignt melanom är fem gånger vanligare i dag än det var för 50 år sedan. Nu drabbas 25 av 100 000 personer, varje år. Men malignt melanom är den ovanligaste formen av hudcancer, och den beror på solbrännskador. Basalcellscancer och skivepitelcancer är mycket vanligare, men beror på långvarig exponering för sol och kräver inte att man har bränt sig. Yrkesfiskare, bönder och andra utomhusarbetare drabbas särskilt ofta. Dessa cancerformer är inte lika dödliga, tack och lov. Värt att notera är i alla fall att hudcancer inte bara beror på ett privat solbeteende utan också utgör en arbetsmiljöfråga.

 

På andra sidan hudcancerskräcken finns hotet om brist på vitamin D. När solen skiner på vår hud bildas D-vitamin. Och det är ett vitamin som behövs på många håll i kroppen. Med för låga nivåer riskerar vi diabetes, hjärt- ochkärlsjukdomar och faktiskt också paradoxalt nog andra former av cancer än de i huden. D-vitamin tycks också skydda mot depression, och hindrar skelettet från att kalkas ur.

 

En modern myt är att solning av händer, armar och ansikte ett par gånger i veckan, fem till tio minuter per gång, skulle täcka vitamin D-behovet. Men den studie som detta bygger på gjordes mycket närmare ekvatorn än vi befinner oss. I Sverige behöver dosen sol vara betydligt högre, menar medicinska bedömare. Mörk hudfärg och mycket kläder försvårar situationen ytterligare.

 

Sola med solskyddskrämer är kanske den medelväg de flesta väljer. Värt att veta är att det inte finns några belägg för att solkrämer skyddar mot hudcancer. Däremot utgör försäljningen av dem en rejäl inkomstkälla för kosmetikaföretagen. Med detta i skallen kan man gripas av panik över att det blir cancer hur man än gör. Eller välja den psykologiskt lindrande tanken att en regnig sommar skyddade oss mot hudcancer, medan en bränd rygg skyddade mot D-vitaminbrist. Jag avverkade själv årets första badutflykt häromdagen. När ungarna inte var i vattnet fick de ha t-shirt och keps i stället för solkräm.

Kläder mamma, det är bäst i test! påstod nioåringen.

 

Arbetaren 25/10