Hälsa och vård

 

 

 

Kvinnors hälsa - 8 mars 2012
 
Jag pratade kvinnohälsa på webradio den 8 mars. Lyssna på sändningen här.
För referenser och lästips, kolla här.
 
 
 

Rosa Bandet

 

 

Årets Rosa Bandet-kampanj rasar för fullt. Genom hysterisk konsumtion ska bröstcancern motas! Köp extra dyra matkassar, speciella klänningar, ja det mesta går att sälja med förevändningen att några kronor går till Rosa Bandet. Utöver själva försäljningen av rosa satinband på säkerhetsnål vill säga. I år är de designade av en avdankad schlagerstjärna och hennes dokusåpapojkvän och är utformade som en kram. Mys! Med rosafärgade kramar omsluter den kvinnliga konsumismen tumörsjukdomarna.
 
 
 
 
 
Vaccin är praktisk solidaritet
 
 
Två personer sitter i fängelse. De har begått brott tillsammans och sitter nu i var sin cell utan att kunna kommunicera med varandra. Åklagaren går till var och en av fångarna och kommer med samma erbjudande. 
”Om du vittnar mot din vän kan du bli kronvittne och få ett milt straff."
 
Sockerchock!
 
 
På söndag infaller Sveriges vanligaste födelsedag, den 10 april. För nio månader sedan var det juli, sommarsemester, 30 grader varmt och omöjligt att sova på nätterna. Och nu skulle jag kunna skriva något dräpande om bristen på vettiga preventivmedel, de oacceptabelt långa väntetiderna för insemination eller förlossningsvårdens aversion mot evidensbaserad forskning. Men det här kommer handla om barnkalasen, som så här års duggar lika tätt som interna maktstrider i socialdemokratiska arbetarpartiet.
 
 
 
Pilla varandra i rumpan
 
Kvinnor ska klämma på sina bröstså ofta som möjligt. Det är inte bara sexologens åsikt utan även onkologens. Suspekta knölar ska utredas vidare, klämmas på av flera, röntgas och provtagas. Men prostatorna då? Det kan vara svårt att känna sin egen – inbillar jag mig, jag har ju ingen och kan inte prova – men en ömsesidig självexaminering borde uppmuntras. Då kunde märkliga prostataförändringar upptäckas i tid och vi skulle kunna vinna liv!
 
 
 
 
Säg bara "nej"
 
Piloterna i stridsflygplanet fick order att bomba demonstranter i sitt eget land, civila demonstranter som krävde diktaturens fall. Piloterna flög lågt. Så lågt att ingen radar skulle upptäcka dem. Rakt norrut över havet flög de, inte åt öster som ordern sa. De landade på Malta och sökte asyl. De hade vägrat att släppa bomber över Benghazi, över sitt eget folk.Världshistorien är full av människor som lytt order. De som satt sig på tvären, vägrat, obstruerat, protesterat är färre.
 
 
 
Oh-oh-oh-oh Staying alive!
 
Trettio – två – mitt på! är en ramsa som kan betyda skillnaden mellan liv och död. Trettio kompressioner mitt på bröstkorgen, följt av två inblåsningar luft i munnen. Om och om igen. En skicklig kardiolog lärde mig knepet att sjunga Staying alive för att få rätt tempo på kompressionerna. Oh oh oh oh staying alive, staying alive! Hjärt lungräddning, HLR, är inte svårare än så.

Essä: Hälsan som vapen
 
Rädslan för att få sina levnadsvanor kontrollerade och registrerade kan leda till att människor börja mörka sina liv när de går till doktorn. I värsta fall kan det skrämma människor att alls söka vård, menar Jona Elings. Främst drabbar det personer ur arbetarklassen som redan får mindre och sämre vård än rika får och dessutom har flest ”dåliga” levnadsvanor att fylla journalsystemen med.
 
Rökavvänjningens cyniska logik

 

Vi har sluta röka-säsong i landet. Det bitande vinterkylan tillsammans med rökförbud i princip överallt är en motiverande faktor, lägg till det skörden av nyårslöften och det råder inte längre någon tvekan om varför så många annonser på facebook handlar om att fimpa. Också på tv når budskapet ut. En stor matbutikkedja låter huvudpersonen i sin reklamföljetong bestämma sig för att sluta röka efter 40 år. Kan vara fantastiskt, men blottar också dubbla intressen. Kedjan har nämligen inga planer på att sluta sälja cigaretter.
 
 
 
Säker sex är politik

 

Sex är ett billigt inomhusnöje när mörkret och kylan sänker sig över våra kala breddgrader. Det behövs ingen särskild utrustning, går att ägna sig åt ensam, i par eller grupp och så ofta eller sällan det finns tid och lust. Ur hälsosynpunkt är sex bra. Det innebär ofta en form av motion, och orgasm stärker bäckenbottenmusklerna. Män som ejakulerar regelbundet får dessutom mer sällan problem med pungen. Sömnen kan förbättras och blodtrycket sänkas.
Sedan imponerande 35 år har vi dessutom fri aborträtt i Sverige. Det betyder att sex inte alls behöver leda till graviditeter, åtminstone inte bland de sekulära människor som anser att abort är försvarbart.

Läs mer

 

 

Konsumera inte, sov!
 
Klockan är 21.04 när jag skriver det här. Om åtta timmar och 41 minuter kommer min mobiltelefon spela Preassure drop med Toots and the Maytals för att få mig att vakna och påbörja en ny dag. Innan dess ska jag skriva färdigt den här texten, hänga en tvättmaskin och antagligen trösta minst ett hastigt uppvaknat barn som drömt en superläskig dröm. Ju mer jag tänker på hur knaper sömnen kommer bli desto mer stressad blir jag och desto svårare blir det att somna. Du känner kanske igen dig.

Läs mer

 

 

Uppror på recept
 
Märkliga diagnoser poppar upp på internet och blir snabbt flugor. Elallergi, kronisk borrelia och hypothyreos typ två är några exempel.

 

 

När groggen smakar ångest
 
”Framtiden behöver mig i ett välnärt, vältränat och utvilat tillstånd” lyder en aforism för revolutionärer som jag tagit till mitt hjärta trots mina vämjelser inför aforismer som irriterande hobbypsykologiska fenomen. Och ärligt talat är vi inte särskilt snälla mot oss själva och våra kroppar. Tvärtom tycks världsförändring och självspäkelse ofta gå hand i hand, liksom missbruk av olika slag är minst lika vanligt bland oss subversiva som hos befolkningen i stort.
 
 
Cancer eller D-vitaminbrist?

 

Vi är ett folk svältfödda på sol, vi är som katter som hittar den enda solstrimman på vardagsrumsgolvet för att lägga sig just där. För oss som inte har råd att sticka till Thailand börjar solsäsongen ungefär nu. Flera av oss har redan upplevt årets första ”barbapappa” – vit hud som blivit rosasvedd av solen. Åter andra har den vita färgen kvar, på grund av brist på ledig tid eller skräck för hudcancer.

Läs mer 

 

Tack Hinke!


De nervkopplingar som används ofta förstärks. Det är till exempel så inlärning och minne fungerar. Detsamma gäller sexuell njutning. Inget är så bra att det inte kan bli bättre. Vill du komma oftare och hårdare, fortsätt läsa den här texten.

Läs mer

 

 

Essä: Vård för vissa

 

För arbetarklassen och papperslösa gäller inte den berömda “valfriheten”, ett ord som upprepas likt ett evigt mantra när hälso- och sjukvården ska privatiseras och allt fler vårdcentraler öppnas i välbärgade områden. Klassamhället handlar om liv och död för många medan andra gör sig stora ekonomiska vinster på det.

Läs mer


 

Välkommen till allergisäsongen!

 

Det finns inget säkert svar på allergins gåta, men den så kallade ”hygienteorin” har fått stort genomslag. Den går ut på att vi lever alldeles för renligt och för socialt isolerat, så att vi inte drabbas av infektioner som skulle kunna utveckla vårt naturliga skydd mot allergier.

Läs mer

 

 

Hetsen mot de sjuksrivna

 

I genomsnitt är varje arbetsför svensk sjukskriven sex veckor om året. Tänk om folk slutade vara sjukskrivna, då skulle vi alla få sex veckors mer semester! Det påstår åtminstone Monika Engblom, läkare och forskare vid Karolinska Institutet. Därför ska läkare sluta sjukskriva folk så mycket, anser hon.

Läs mer

 

 

Skräcken öppnar dörrarna för kvacksalvare

 

Vet du vad ett nappflasketräd är? En snabb genombläddring av valfri barnbutiks katalog ger vid handen att nyblivna föräldrar är en kundgrupp som anses lika lättlurade och profitabla som svårt sjuka människor.

Läs mer

 

 

Vem vårdar den som håller handen?

 

Vårdpersonal ser sig ibland som gudar, påstår kritiker. Väsen med makt över liv och död. Kanske är det sant, lika sant som att sjuka människor och deras anhöriga även de tror eller hoppas på gudomligt ingripande från landstingens personal. Och vad är mer förståeligt? Att hålla någon man älskar i handen medan den dör måste vara en av de svåraste uppgifterna man ställs inför.

Läs mer

 

Det fina i naturliga benbrott

 

Benbrott är en konsekvens av skidåkningen, vilken är en självvald situation för individen och inte sjukvårdens ansvar, säger en överläkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Man har nu kommit fram till att benbrott är naturligt, och att människor brutit ben i alla tider och i alla kulturer.

Läs mer

 

 

Identitet: morsa

 

Nu är du gravid. Du är lycklig och vacker. Du sitter i en klorinvit bomullsklänning med ditt långa, utslagna timotejdoftande hår barfota under ett blommande äppelträd och broderar en tavla till barnrummet, medan du sjunger små visor för att barnet i magen ska bli bekant med din röst.

Läs mer

 

 

Kroppen som vara

 

Det låter plopp, plopp, plopp varje steg jag går. Har din arbetsgivare också hakat på trenden? Stegräknaren, arbetarhälsans bästa vän. Det ska promeneras nu för tiden.

Läs mer

 

 

Tjejer ska inte flöjta runt

 

Vaccin mot cancer, det låter nästan för bra för att vara sant. Men sedan något år tillbaka finns vaccin mot det virus som orsakar livmoderhalscancer. Så småningom kanske vi således slipper de förnedrande cellprovstagningarna hos barnmorskor som är noggranna med att tala om att risken för livmoderhalscancer ökar med antalet sexpartners. 

Läs mer

 

 

 

 

 

                          

© Jona Elings 2007-2012