Konsumera inte, sov!

 

 

Klockan är 21.04 när jag skriver det här. Om åtta timmar och 41 minuter kommer min mobiltelefon spela Preassure drop med Toots and the Maytals för att få mig att vakna och påbörja en ny dag. Innan dess ska jag skriva färdigt den här texten, hänga en tvättmaskin och antagligen trösta minst ett hastigt uppvaknat barn som drömt en superläskig dröm. Ju mer jag tänker på hur knaper sömnen kommer bli desto mer stressad blir jag och desto svårare blir det att somna. Du känner kanske igen dig. Inget annat folk i världen upplever sig själva så trötta som svenskarna.

 

Sömnen behövs för att reparera kroppen. Immunförsvaret är högst beroende på en god sömn, vaknätter leder ofta till förkylningar. Minnet fastnar när vi sover. Det vi lagrat i korttidsminnet under dagen förs över till långtidsminnet när hjärnan vilar i sömnvågor. Vågor som går att avläsa med elektroder, ungefär som EKG kan avläsa hjärtats aktivitet. Ju mer osynkroniserade hjärnans elektriska impulser är, desto vaknare är den. Motsatt sover vi som djupast när vågorna är i fas.

 

Mörker gör oss trötta. Många sömnforskare tror att elektriciteten skapat en hel del av de sömnproblem vi brottas med idag. Vi tänder lampor, tv-apparater och datorer som ger ljus och som stimulerar hjärnan, och intrycken skapar det neuroelektriska kaos som gör oss vakna. Med skiftarbete och dygnetruntöppna butiker kan vi dessutom producera och konsumera dygnet runt. Sammantaget får det vår egna inre biologiska klocka att vrida sig.

 

Den biologiska klockan styrs bland annat av hormonet melatonin som utsöndras från tallkottskörteln. Melatoninet gör oss trötta och finns i högst koncentration i kroppen mellan klockan två och fyra på natten. Ljus minskar melatoninutsöndringen medan mörker ökar det. Därför är det naturligt att bli tröttare på vintern. Men lika onaturligt är det att jobba natt, lika svårt är det att vänja kroppen vid skiftarbete.

 

Vi behöver sova för att vila och bygga upp kroppen. Skiftarbete går såklart inte att komma undan, inte heller det faktum att bebisar vaknar och väcker sina föräldrar ofta (trots att förskrivningen av sömnmedicin till spädbarn faktiskt ökat de senaste åren). Lösningen måste bli kortare arbetstid för nattjobbare och föräldrar.

Tills dess, släck alla lampor på kvällen, utom en som du kan ligga under med en bra bok eller tidning i ditt tillräckligt svala sovrum. Det ska jag snart göra. Ska bara hänga tvättmaskinen först.

 

Arbetaren 43/2010