Rökavvänjningens cyniska logik

 

 
Vi har sluta röka-säsong i landet. Det bitande vinterkylan tillsammans med rökförbud i princip överallt är en motiverande faktor, lägg till det skörden av nyårslöften och det råder inte längre någon tvekan om varför så många annonser på facebook handlar om att fimpa. Också på tv når budskapet ut. En stor matbutikkedja låter huvudpersonen i sin reklamföljetong bestämma sig för att sluta röka efter 40 år. Kan vara fantastiskt, men blottar också dubbla intressen. Kedjan har nämligen inga planer på att sluta sälja cigaretter.
 
Nu tittar vi ännu djupare i paketet och betänker den stora apoteksreformen som genomförts under 2010. Det blev tillåtet med privata apotek och receptfria läkemedel får säljas på bensinmackar och – ja, just det – matbutiker. Nu kan de sistnämnda alltså tjäna pengar både på de som röker och de som slutar, i alla fall om de som slutar använder nikotinplåster eller någon annan rökavvänjningsprodukt som saluförs receptfritt.

 

Den i särklass galnaste rökavvänjningsprodukten kallas ”Munhålepulver i portionspåse”. Den består av små halvgenomskinliga påsar med nikotin i som ska fuktas och läggas under överläppen. Man köper portionspåsarna förpackade 20 stycken i en rund plastburk som liknar en puck. Jajamensan, Apoteket har börjat sälja snus! Tobaksfritt, påpekar tillverkaren på sin hemsida. Må så vara, men idén med rökavvänjningsprodukter ska vara att bryta en vana i taget. Att tillföra kroppen nikotin utan att röka eller snusa, så man kan sörja förlusten av cigg eller prilla i abstinentsfritt läge. Eller röka på inhalator eller snusa påsar utan nikotin medan man överlever abstinensen. Hur någon vana ska kunna förändras genom att snusa nikotinpulver övergår åtminstone mitt förstånd.

 

Alla känner nog till riskerna med rökning även om förnekelsens makt är stor. Hälsodepartementet i New York designade därför nyligen en affischkampanj med läskiga bilder från verkligheten. Till exempel en röntgenbild som visar en kraftigt cancerdrabbad lunga, och ovanför denna texten ”Rökning orsakar lungcancer. Sluta rök i dag!”. Men kampanjen ansågs kränka tobaksförsäljarnas yttrandefrihet (!) och fälldes därför i domstol. Föga förvånade var det tobaksbolag som Philip Morris och Lorillard som låg bakom stämningen.
 
På ena sidan alltså läkemedelsbolagen med sina rökavvänjningsprodukter, och på den andra sidan tobaksbolagen. I mitten står vi utan pengar och tänder en ny cigarett på glöden från den gamla. Vi får guerillafimpa, som man gjorde förr. Bara sluta. Som två feta långfingrar åt alla som äter sig feta på vår hälsa och ohälsa.
 
 
Arbetaren 1-2 2011
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                          

© Jona Elings 2007-2011