Skräcken öppnar dörrarna för kvacksalvare

 

 

 

Vet du vad ett nappflasketräd är? Det är ett speciellt diskställ för nappflaskor, designat i form av ett träd. Ett måste för varje småbarnsförälder, om kapitalet får bestämma. Liksom blöjautomat (vägghängd förvaring för blöjor), amningsfåtölj (fåtölj som är skrämmande lik vilken fåtölj som helst men som uppenbarligen är mycket bra att amma i) och babynest (liten madrass med mjuka kanter som läggs i vuxensäng varefter bebis nedlägges och då inte kan rullas över av sovande förälder). En snabb genombläddring av valfri barnbutiks katalog ger vid handen att nyblivna föräldrar är en kundgrupp som anses lika lättlurade och profitabla som svårt sjuka människor.


Ingen har väl missat spikmattan, som sålt i hundratusental i Sverige. Hjälper mot i princip alla sjukdomar som finns, påstod företaget bakom mattan tills Konsumentverket slog dem på fingrarna. Kanske minns ni Noni-juicen? Även den en mirakelkur, och priset på dryga 1 000 kronor litern är ju inte mer smärtsamt än att dö i cancer. Enligt antroposoferna förebygger ullkläder i barndomen en rad sjukdomar som diabetes, reumatism och cancer. Se där, ett sätt att kombinera skräcken för att vara en dålig förälder med skräcken för sjukdom och död. Även om antroposoferna drivs av ideologisk och religiös övertygelse snarare än profithunger.

 

Dessvärre är den vetenskapsbaserade vården sällan något föredöme. Patienter blir friskare av att deras läkemedelslistor kortas ner snarare än utökas. Larmen från äldreomsorgen fick i juli Folkhälsoinstitutet att gå ut och uppmana till minskad läkemedelskonsumtion. Marknadskrafterna tycks vittra sig till skräck också hos förskrivande läkare.

 

Det provocerar människor i min omgivning att jag har tre barn utan att äga en febertermometer. Men liksom, pannan blir varm, ögonen glansiga och kroppen lite slappare. Jag saknar inte att få det bekräftat i siffror. Bristen på termometer gör mig varken till en sämre eller bättre förälder.

Döden är oundviklig, den är det sista som händer oss i livet. Mot sjukdomar finns bot eller lindring vetenskapligt dokumenterade. Men så länge vi är skräckslagna och desperata håller vi dörrarna öppna för läkemedelsbolagen, kvacksalvarna och flummarna för att lansera nya kassakor.

 

Ta ett djupt andetag. Det allmänna vaccinationsprogrammet och penicillinet gör att vi lever länge och friska, som regel. Och grunden för ett gott föräldraskap är helt immateriellt: kärlek. Men skaffa gärna en febertermometer, så slipper ni, som jag, hitta på en siffra när jag ringer till vårdcentralen. Ärlighet kanske också är hälsobefrämjande. Trots att Astra Zeneca eller Vidarkliniken nog inofficiellt inte håller med om det.

 

Stockholms fria 25 augusti 2009