Välkommen till allergisäsongen!

 

 

 

Vin är nyttigare än motion.” ”En stor kopp kaffe om dagen kan vara en riktig livräddare.” ”Att vara ledig i minst fyra veckor i sträck är vad kroppen behöver för att kunna återhämta sig ordentligt från vardagens alla måsten.” Vissa forskningsrön är helt klart lättare att ta till sig än andra. Forskning som säger att det vi gör är rätt och nyttigt känns underbar, medan annan forskning känns så jobbig eller tråkig att man bara ignorerar den.

 

När det gäller allergier är den känslomässiga reaktionen mer splittrad. Det finns inget säkert svar på allergins gåta, men den så kallade ”hygienteorin” har fått stort genomslag. Den går ut på att vi lever alldeles för renligt och för socialt isolerat, så att vi inte drabbas av infektioner som skulle kunna utveckla vårt naturliga skydd mot allergier.

 

Allergi beror på att kroppens immunförsvar reagerar på något som egentligen inte är farligt för kroppen. Pollen eller födoämnen till exempel. Den del av immunförsvaret som är skyldigt har i själva verket en mycket viktigare uppgift, nämligen att angripa maskar som bosätter sig i våra kroppar. Och mycket riktigt kan man se att allergiska sjukdomar är ovanliga i de områden av världen där maskinfektioner är vanliga. Mot astma ska parasiten hakmask vara särskilt bra. Vilken masksort som skyddar bäst mot hösnuva och eksem är dock inte klarlagt än.

 

Den här kunskapen är ganska motbjudande – var allergisk eller skaffa mask. Dessutom skaffar man sig inte hakmask i en handvänding, åtminstone inte i Sverige. Därför sker det nu försök där människor får äta eller dricka maskbajs eller delar av maskar. (Fråga mig inte hur det går till att rekrytera försökspersonerna!)

Kanske kan vi i framtiden dricka ett glas maskmos i stället för att ta allergitabletten. Å andra sidan har allergitabletterna blivit mycket roligare än de var förr. Den nya generationens anti-histaminer gör dig varken trött eller slö och påverkar inte heller bilkörningen.

 

Ett annat sätt att komma undan maskarna är att anamma teorin om att det framför allt är luftföroreningar och tobaksrök som gör att allergierna ökar. Om du är ickerökare och kan tänka dig att bo på landet långt från närmaste väg vill säga. Om inte annat används den här förklaringen gärna av klimataktivister.

 

Låt inte bli att njuta av våren på grund av allergi. Se bara till att få rätt medicin utskriven. Och glöm inte huskurer som att tvätta håret innan du går och lägger dig och att sova med fönstret stängt. Om du får en bebis, låt den få sova i så många famnar som möjligt. Även om det inte skulle hjälpa mot allergi så är det mysigt.

 

Arbetaren 17/2010